Friday, April 29, 2011

První část - Mt Tarawera

Erupce hory Tarawera byla největší přírodní katastrofou civilizovaného Nového Zélandu.
Po více jak 4 hrozné hodiny bombardovaly kameny, horké bahno a láva usedlosti v okolí hory. Neobvykle silná, a naprosto neočekávaná erupce pohřbila vesnici Te Wairoa a dvě menší vesnice v okolí pod vrstvou žhavého, těžkého popela a bahna.
Historicky první novozélandská turistická atrakce byla rozmetána na kusy a pohřbena. Tvář krajiny v oblasti dnešní Rotoruy se dramaticky změnila.


Noc 9. června byla tichá a neobvykle chladná. Krátce po půlnoci 10 června 1889, pocítili obyvatelé oblasti Rotoruy sérii asi 30ti stále silnějších zemětřesení a nezvyklé světelné jevy byly pozorované ve směru Mt. Tarawera. Kolem druhé hodiny ranní udeřilo silné zemětřesení následované ohlušujícím zvukem exploze.
Ve 2.30 ráno tři vrcholy Mt. Tarawera vybuchly, chrlíc tři sloupy kouře a popelu tisíce metrů k nebi.
Ve 3 hodiny ráno nejsilnější stádium erupce započalo. Ventily u jezera Rotomahana vymazaly z tváře země 8. div světa – Růžové a Bílé terasy - a vyprodukovaly masivní lávovou vlnu, která zničila několik vesnicí v okolí 6ti kilometrů. Mt Tarawera vychrlila 2 kubické kilometry vulkanické masy (což je víc než vyprodukovala Sv. Helena roku 1980)
Erupce byla zřetelně slyšet až v Blenheimu (severní část jižního ostrova) a olbřímý mrak prachu bylo vidět až z města Christchurch, (cca 800 km jižně, v polovině jižního ostrova) které bylo mimochodem před dvěmi měsící zpustošené zemětřesením.

Přesto že oficiálně erupce usmrtila 153 lidí, přesný počet se nikdy nepodařilo stanovit. Vyčerpávající výzkum fyzika Rona Keama identifikoval pouze 108 obětí (včetně 7 evropanů) Největší rozpory vnikly kvůli pravopisným chybám v přepisech maorských jmen a jiným duplikacím. S přihlédnutím na neidentifikované a možné nenalezené oběti činil závěr 120. Ústní výpovědi maorů z okolních vesnic vyhnali číslo až k tisícům. Což ovšem může a nemusí být pravda.

V Aucklandu byla světla na obloze a exploze pokládané za útok ruských válečných lodí.
V Rotorue ovšem nikdo neměl pochybnosti o tom, co se ve skutečnosti děje.


Mt Tarawera

Mount Tarawera je sopečný pás odpovědný za největší vulkanickou erupci v historii Nového Zélandu. Leží na severním ostrově, 24km jihovýchodně od města Rotorua. Sestává se ze série ryolitových sopečných dómů.
Například nejvyšší, 1111m vysoký Ruawahia dóm












Dóm Tarawera












Wahanga dóm



















Hřeben pásu se v průběhu erupce v roce 1886 do 17kilometrové štěrbiny.
Oblast je obklopena sérii jezer, ze kterých mnohá byla stvořena popřípadě drasticky přetvořena při zmíněném výbuchu a změnili tvář oblasti k nepoznání. Obzvlášť jezero Ratomahana , které je největší kráter zaplněný vodou. Řeka Tarawera se line severovýchodně podél severního bloku z jezera Tarawera.

Jezero Tarawera













Jezero Rotomahana














Jezero Okataina













Jezero Okareka














Jezero Rerewhakaaitu










Tikitapu Modré jezero












Rotokakahi Zelené jezero











Obrázky dómů jsou ze stránky Photovolcanica

No comments:

Post a Comment