Friday, April 29, 2011

Část třetí - Te Paea, Průvodkyně Sophia

Hinerangi Sophia, známá také jako TePaea, byla hlavní turistický průvodce slavných teras na jezeře Rotomahana. Po jejich destrukci se stala průvodcem v oblasti Whakarewarewa, o které se dočtete v některém z následujících článků.

Sophia se narodila ve vesnici Kororareka (dnešní Russell) v rozmezí 1830 a 1834. Její matka Kotiro Hinerangi byla zřejmě z iwi Ngati Ruanui. (Iwi je klan, společenství lidí, zpravidla maorů) Kotiro byla pravděpodobně unesena v průběhu nájezdů iwi Nga Puhi. Provdala se za Alexandra Graye (Greye) skotského kováře, který se vylodil v Bay of Plenty roku 1827. Mary Sophia Gray byla pokřtěna Williamem Williamsem 4.srpna 1839 ve městě Kororareka. Sophia byla zřejmě vychována Charlottou Kempovou v misii Kerikeri než nastoupila na Wesleyanský přírodovědný institut v Three Kings v Aucklandu.

Velmi málo je známo o jejím prvním muži, jehož jméno se zachovalo jako Koroneho (Colenso) Tehakiroe. Oddáni byly s největší pravděpodobností roku 1851 a Sofie tvrdila, že spolu měli 14 dětí. S druhým manželem (Hori Taiawhio, oddáni 1870) přišla do Te Wairory na březích jezera Tarawera. Měli spolu 3 děti.

Zde se Sophia stala průvodkyní. Turisty provázela 16 let před výbuchem. Byla vzdělaná, mluvila čistou angličtinou, stejně jako maorštinou. Znala historii území i maorské legendy, měla živý smysl pro humor, byla výbornou organizátorkou a vypravěčkou. Získala si pověst inteligentní a znalé průvodkyně, filozofky a přítelkyně tisíců návštěvníků, kteří měli dostatek štěstí a mohli využít jejích služeb. Současné popisy tvrdí, že měla neobyčejné výjimečně jemné rysy i hlas, vznešené a hrdé vystupování, lehce orlí nos, havraní vlasy a velké temné oči, rty měla ne plně tetované. Fotky z pozdějšího věku od fotografa C. F. Goldieho jen potvrzují její vyjímečnost.

Roku 1896 se stala správkyní termální oblasti Whakarewarewa. Zde za své působení provedla mnoho členů královské rodiny. Přesvědčila a podpořila mnoho místních žen z Tuhourangi , aby se staly průvodkyněmi a pomohla průvodcovství upevnit jako lukrativní zdroj obživy pro mnoho žen. Významně se angažovala v novozélandské Women's Christian Temperance Union – více méně feministické sdružení s převážně (avšak nejen) zaměřené na boj proti vlivu alkoholu na rodiny. Je to druhá největší stále aktivní ženská organizace na světě. Sophia se stala prezidentkou pro území Whakarewarewa roku 1896 a ve Whakarewarewě také zemřela, 4. prosince 1911.

No comments:

Post a Comment