Friday, April 29, 2011

Část čtvrtá - dům se zlatýma očima

Hinemihi

je slavná budova, obřadní síň lidí Tohourangi ve vesnici Te Wairoa, která poskytla přístřeší mnoha ubohým duším v průběhu erupce. Marae, jak se v maorštině tyto prostory nazívají jsou duchovním a společenským centrem každého kmene. Mohl ho využít každý, kdo byl kulturou Maor (nejen původem) Obecně se v marae používala maorština, ale vysvětlení a překlad je dostupný pro účastníky, kteří neumějí maorsky. Doprovázena tradičními protokoly, jakákoliv důležitá událost se bude pravděpodobně odehrávat v marae. Ať už se jedná o oslavy, pohřby, svatby, souboje a kmenový soud. Dům je vybaven velkou 'jídelní' místností a jiným přislušenstvím nezbytné pro zajištění pohodlného pobytu hostí. V marae jsou autoritou starší lidé. Ti předávají mladým kulturní zvyklosti a tradice včetně legend, písní a umění řezby a tkaní.

Hinemihi byla postavena roku 1880, nyní se nachází v Clandon parku v Anglii. Jméno bylo převzato od Hinemihi, slavné předkyně kmene Nghati. Velmi málo marae nese jméno po ženě. Tato však byla velmi významnou postavou historie kmene.

Často se jí přezdívalo „Hinemihi se Zlatýma očima“ Turisté platili celý šilink za prohlídku tohoto Marae kde mince nahradily tradiční mušle v maorských řezbách.Nějakou dobu po výbuchu stála hluboko v na kámen ztuhlém bahně. Opuštěná stejně jako zbytek údolí Te Wairoa.

Roku 1891 nový guvernér hledal maorské řezby k zakoupení a je známo, že zakoupil budovu za 25 liber. Následně byla poslána a sestave v Anlii v Clandon parku, kde je dodnes.

Neslýchaný a zavrhovaný zvyk, který dal Hinemihi její přezdívku, vám popíšu v jednom z dalších článků :)

No comments:

Post a Comment