Sunday, January 3, 2010

Prawn Farm

Jak příhodné pro českého dovolenkáře, že je v Taupu jedna kuriozita namačkaná na druhou :o) Obzvlášť, když cesta trvala 4 hodiny. Náš plán byl najít si pěknou stylovou restauraci a dát si pokud možno šťavnatý flák masa. O krevetí farmě jsem už četla na internetu i v průvodci, tak to rozhodně zapůsobilo. Původně jsme zvažovali návštěvu, ale podle informačních zdrojů zabere prohlídka i s obědem půl dne. A to se do našeho plánu nevtěsnalo. Po krátké procházce kolem řeky jsme se vydali najít nějaké pěkné místo, restaurace Huka Falls na nás přímo mávala. Když jsme dojeli k restauraci (asi 20km v hodině, podezíravé pohledy, zvednuté obočí) zlaté nápisy s famfrličkama a noblesní fasáda nás ujistila, že nejsme toho dne dostatečně posh na sobský oběd.
Prohlídku parku jsme bohužel nestihly (y jako kačičky) U vchodu nám řekli, že prohlídka je možná jenom s průvodcem, a poslední skupinka zrovna odešla. Náše primární biologická potřeba byla stějně urgentnější než ta sekundární sociální.

Farma, žaložena 1987, je na NZ jediná. K chovu využívají nekonečný přírodní zdroj teplé vody. Samotná termální voda bohužel obsahuje příliš mnoho silic a jiných cizích slov, aby se mohly krevetky chovat přímo v ní. Proto jí využívají k ohřevu zdravotně vyhovující vody. Rosenbergii - Malayské obří říční krevety, které se na farmě chovají, jsou nejlepší komerčně chované krevety. Jedna 50gramová krevetí maminka má až 50 000 vajíček i pětkrát ročně. Rosenbergii rostou neuvěřitelně rychle a jsou připravené na výlov kolem 8 měsíce života. Nejvetší kreveťák na farmě se jmenoval Kůň, dorostl neuvěřitelných 68 cm (!!) a zemřel na vysoký věk 2 roky. S průvodcem se za 24$ můžete podívat do nádrží s krevetíma miminkama (což ovšem můžete při odlivu skoro na každé útesové pláži :)) Pokud vám nevadí dlouhá tykadla a sposta noh, můžete pár hladových krků nakrmit z ruky - co vlastně žere taková kreveta? Kreveta zní dost snobsky, tak asi kaviár... S velikostí nádřže se zvětšují i krevety a faktor hrůzostrašnosti. U 120m nádrže už by se asi krmit z ruky odvážil jen málokdo. Pokud Vás až tak nezajímá obhídka, můžete ušetřit 4 dolary a koupit si jen lístek a výbavu na rybaření - pokud máte celý den a nejste uplný lamy, tak se vyplatí. Všechny krevety, které se Vám podaří nachytat, Vám v přilehlé velice příjemné restauraci zdarma připraví.



My jsme ušetřili celých 24 a šli jsme rovnou konzumovat. Usadili jsme se u dvoustolku s krásným výhledem na skály a řeku. Kousky, které tam předváděl motorový Huka Jet se svojí nazelenalou posádkou, je lepší vidět na lačný žaludek. Chvilku jsme bloumali jídelákem a nakonec jsme si vybrali Jumbo Combo za cenu jedné noci v hotelu pro dva. Pokud by náhodou měl někdo cestu do Prawn Farm, Jumbo Combo pro dva doporučuju, méně loupání a více krevetky :) Nechali jsme si je prudce osmažit na česnekovém másle s pitta chlebem a rýží. K tomu jsme si objednali NZ ovocné pivo, které si bohužel nepamatuju, jak se jmenovalo, ale byla to pecka. Naštěstí jsme viděli dostatek amerických filmů a slyšeli mraky vtipných historek a byli jsme připravení. Kyblíček s vodou, který nám přinesli jsme nevypili, haldu malých ubrousků neposmrkali, akorád prázný kýbl na krunýře nám přišel nepřiměřeně velký... Ale nic jsme na sobě nedali znát. Pár dní před dovolenou jsme si udělali domácí krevetí salát se sýrovou rýží, tak jsme už byli obeznámení se všemi nástrahami šíleného procesu loupání krevet. Kýbl jsme nekonec naplnili krunýřema až po okraj a oběd byl absolutně famózní. Je možné si na farmě krevetky koupit, jumbo Rosenbergii stáli tuším 50$ kilo. Nás ovšem čekali 3 dny v hotelu, tak příště. Od té doby koukám na každém rybím trhu po jumbo říčních krevetách. Bohužel ve stejné velikosti jsou k dostání jenom Tiger prawns, kterých se strašně bojím a stojí 700,- za kilo. Restaurace je velmi příjemná, s otevřeným ohněm a grillem uprostřed. Při čekání na přípravu můžete na ploché televizi sledovat dokument o životě krevety, a i toalety jsou obležené použnými materiály, takže jsme se opravdu nenudili. Například samečci, kteří vybojovali nejvíc bitek, jsou větší a mají modrá klepeta (?!) Po výborném jídle jsme si dali kafíčko a sledovali ptáčky, jak hledají kousky krevetek a pijou zbytky polévky :) Doufám, že pro ně není všechno to koření škodlivé.

2 comments:

  1. Hello Natalie? Can I contact you regarding your article? my email is mark.chavez@decapoda.cz. Kind regards, Mark

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete